Aanvaring op NOORDZEE

Afbeelding

Moderator: ANJA

Plaats reactie
geert
Berichten in topic: 2

Aanvaring op NOORDZEE

Bericht door geert » 05 dec 2012, 21:28

5 december 2012 21:22

Vrachtschip zinkend na aanvaring voor Zeeuwse kust

ROTTERDAM - Een vrachtschip is aan het zinken na een aanvaring op de Noordzee.
24 opvarenden worden met een helikopter van het schip gered.

De botsing gebeurde ongeveer 100 kilometer uit de kust ter hoogte van Rotterdam.
Het is onduidelijk of er nog mensen in gevaar zijn.

Het autovrachtschip Baltic Ace, dat op een containerschip botste, is zinkend of mogelijk al helemaal gezonken, meldt de kustwacht.

Er is een grote reddingsactie op touw gezet.
Daarbij werden drie helikopters en reddingsboten van drie verschillende stations van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) gealarmeerd.
Ook twee fregatten van de marine zijn ter plaatse.

Autovrachtschip
Het zinkende schip Baltic Ace vaart onder de vlag van de Bahama's.
Rond 19.15 uur botste het in Nederlandse wateren op containerschip Corvus J uit Cyprus.

De schepen botsten bij een belangrijk knooppunt voor de haven van Rotterdam.
De gevolgen voor die haven zijn nog niet duidelijk.
Ook de oorzaak van het ongeluk is nog niet bekend.

Volgens scheepvaartwebsite Marine Traffic was de Baltic Ace woensdagmiddag vertrokken uit het Belgische Zeebrugge.
De bestemming zou Kotka in Finland zijn.
De Corvus J zou onderweg zijn van Grangemouth in Schotland naar Antwerpen.

Gebruikersavatar
Ben2
Berichten in topic: 1
Berichten: 10994
Lid geworden op: 31 okt 2011, 07:57
Locatie: Rijswijk zh

Re: Aanvaring op NOORDZEE

Bericht door Ben2 » 06 dec 2012, 07:40

Vier doden door aanvaring voor Zeeuwse kust

AMSTERDAM - Een vrachtschip is gezonken na een aanvaring op de Noordzee. Daarbij zijn zeker vier doden gevallen, zegt een woordvoerder van de politie Rotterdam-Rijnmond.

Vrachtschip Baltic Ace gezonken
Nog zeven bemanningsleden worden vermist. De zoektocht naar hen is, mede door het slechte weer en de ruwe zee, voorlopig gestaakt. Van het totaal aantal opvarenden van 24, zijn 13 mensen gered. Donderdagochtend zal er bij daglicht worden besloten of de zoektocht zal worden hervat.

In eerste instantie was er onduidelijkheid over het aantal opvarenden. Waar het er 24 bleken te zijn, werd er eerst gedacht dat er nog een 25e bemanningslid moest zijn. Dit kon Peter Verburg van de Kustwacht in Den Helder later in de nacht ontkrachten.

Volgens hem werd rond middernacht nog druk gezocht naar vermisten. Diverse schepen en helikopters zochten urenlang het gebied rond de aanvaring af. Over de vermisten zegt Verburg: ''Het zal best moeilijk worden, die mensen zijn zonder een overlevingspak in het water terechtgekomen.''

"We hopen nog mensen te vinden", zei Kees Brinkman van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) in Pauw en Witteman woensdagavond.

Erasmus

Volgens de politiewoordvoerder zijn vier geredde personen inmiddels overgebracht naar het Erasmus Medisch Centrum.

Zeven opvarenden zouden naar ziekenhuizen in België zijn gebracht. Drie mensen zouden op een ander schip of een reddingsschip terecht zijn gekomen.


Reddingsactie

De reddingsactie door twee helikopters werd bemoeilijkt door hoge golven op de Noorzee en windkracht 7, met golven van 3,5 meter hoog rond middernacht. Ten tijde van het ongeluk, rond 19.15 uur woensdagavond, waaide het even hard.


Marine

Twee marineschepen zoeken ook naar drenkelingen, meldt de kustwacht. Het helikopterdek van die schepen kan ook worden gebruikt om opvarenden op te vangen en medische hulp te geven.

De botsing gebeurde ongeveer 65 kilometer van de Zeeuwse kust. Volgens de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) werden vier reddingsvlotten gesignaleerd.


Autovrachtschip

Het zinkende autovrachtschip Baltic Ace vaart onder de vlag van de Bahama's. Rond 19.15 uur botste het in Nederlandse wateren op containerschip Corvus J uit Cyprus. Dat schip liep nauwelijks schade op.

De Baltic Ace was woensdagmiddag vertrokken uit het Belgische Zeebrugge. De bestemming was Kotka in Finland zijn. De Corvus J was onderweg van Grangemouth in Schotland naar Antwerpen.

Het is nog niet bekend waardoor twee schepen woensdagavond tegen elkaar zijn gebotst op de Noordzee. De maritieme politie van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) zal onderzoek doen naar de oorzaak, maar het is nog niet bekend wanneer dat onderzoek begint en hoe lang het gaat duren.


Haven

De botsing heeft geen gevolgen voor de haven van Rotterdam, de grootste haven van Europa. De vaarweg is niet belemmerd, zei een woordvoerder van het havenbedrijf.

Het ongeluk gebeurde ongeveer 15 kilometer ten zuiden van het begin van de Eurogeul. Dat is de vaarroute die de allergrootste schepen gebruiken om Rotterdam te bereiken. Kleinere schepen varen dichter langs de kust. Er is voldoende ruimte om de plek van de aanvaring te omzeilen.

groetjes ben

Gebruikersavatar
waterloper
Berichten in topic: 1
Berichten: 3709
Lid geworden op: 24 okt 2011, 17:01
Locatie: Winschoten

Re: Aanvaring op NOORDZEE

Bericht door waterloper » 07 dec 2012, 05:26

Dat zoiets nog kan gebeuren met zoveel moderne apperatuur je kan alles zien op de radar maar het blijft een ongeluk.
Gr. Antjo
Rust roest is niet aan mij besteed.

Gebruikersavatar
reinlekko
Berichten in topic: 1
Berichten: 505
Lid geworden op: 02 nov 2011, 19:16
Locatie: IJmuiden

Re: Aanvaring op NOORDZEE

Bericht door reinlekko » 09 dec 2012, 11:17

Hallo Antjo, ja een goede vraag, hoe kan zoiets gebeuren. het zicht en het weer . Of de apparatuur werkte niet goed, of één of andere storing, of er is niet goed opgelet. Dan heb je ook nog behoorlijk wat vakkennis nodig, het is een zeer druk bevaren route.
Al met al is het tragisch dat deze mensen in hun werk verongelukt zijn verdronken dus, dat lijkt mij heel erg ik moet daar niet aan denken.

Groet reinlekko

liesje1947
Berichten in topic: 2

Re: Aanvaring op NOORDZEE

Bericht door liesje1947 » 09 dec 2012, 12:11

Het is een zeer druk bevaren route! Mijn man en zoon hebben er beiden dikwijls gevaren (en dan brugdienst). Je hebt er inderdaad heel wat vakkennis voor nodig. Ik wil niet bet-weterig zijn, maar daar ontbreekt het tegenwoordig toch wel aan. Men denkt al snel dat je met de huidige apparatuur wel goed uit de voeten kan.
Ook wordt er bezuinigd op personeel, uitkijk is er haast niet meer.
Mijn zoon vindt het varen in dit gebied vergelijkbaar met een erg ingewikkeld en moeilijk video-spelletje!!!!
Senior plot zich helemal wezenloos in dit gebied overigens.

Plaats reactie