Voeding waar men voorzichtig mee moet zijn

miriyam1948
**
Berichten in topic: 6
Berichten: 26
Lid geworden op: 14 jun 2012, 09:57

Voeding waar men voorzichtig mee moet zijn

Bericht door miriyam1948 » 24 jun 2012, 16:15

Andere onderwerpen voeding

http://gelderland.westonprice.nl/gezond ... principes/

Gebruikersavatar
Ben2
*********
Berichten in topic: 5
Berichten: 8336
Lid geworden op: 31 okt 2011, 07:57
Locatie: Rijswijk zh

Re: Voeding waar men voorzichtig mee moet zijn

Bericht door Ben2 » 24 jun 2012, 18:20

Link 1+2+4 werken niet dus in het vervolg wel even controleren of ze nog actief zijn zo weten wij niet bij wel voedsel wij moeten opletten.

groetjes ben

Gebruikersavatar
f e r
*********
Berichten in topic: 4
Berichten: 6855
Lid geworden op: 20 okt 2011, 12:48
Locatie: Den Haag

Re: Voeding waar men voorzichtig mee moet zijn

Bericht door f e r » 24 jun 2012, 20:58

Ik heb de linken inmiddels verwijderd.
Alles sal regkom

miriyam1948
**
Berichten in topic: 6
Berichten: 26
Lid geworden op: 14 jun 2012, 09:57

Re: Voeding waar men voorzichtig mee moet zijn

Bericht door miriyam1948 » 24 jun 2012, 21:12

Laatst gewijzigd door miriyam1948 op 24 jun 2012, 21:29, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
f e r
*********
Berichten in topic: 4
Berichten: 6855
Lid geworden op: 20 okt 2011, 12:48
Locatie: Den Haag

Re: Voeding waar men voorzichtig mee moet zijn

Bericht door f e r » 24 jun 2012, 21:28

Ik durf nu helemaal niks meer te eten :icon_salut: :icon_salut:
Alles sal regkom

miriyam1948
**
Berichten in topic: 6
Berichten: 26
Lid geworden op: 14 jun 2012, 09:57

Re: Voeding waar men voorzichtig mee moet zijn

Bericht door miriyam1948 » 24 jun 2012, 21:30

Valt wel mee, echt. Je kunt voor jezelf de balans opmaken hoe je hier mee om wilt en kunt gaan.
Net zoals alles in het leven, niet het ene uiterste nog het andere.

http://www.devoedingswijzer.nl/ (zeker met de nieuwe voedingswet zal het belangrijk gaan worden;
heb ik hier ook gepost deze video (codex alimentarius) al is dit een andere link etc.)

Ik eet zelf trouwens biologisch en heel soms iets anders ertussendoor.
Maar eerlijk is eerlijk, ik let goed op mijn voeding.
Dit kan ook omdat ik alleen woon.

En nogmaals. Het is altijd persoonlijk, maar je moet wel net zoals bij andere dingen
erop letten wat je doet oke?
groetjes van Maria.


Reclame is verwijderd, dat mag niet.

Gebruikersavatar
Ben2
*********
Berichten in topic: 5
Berichten: 8336
Lid geworden op: 31 okt 2011, 07:57
Locatie: Rijswijk zh

Re: Voeding waar men voorzichtig mee moet zijn

Bericht door Ben2 » 25 jun 2012, 07:59

De nieuwe eerste link is al een beetje overtijd en bevat weinig nieuws.

Verder mag ik er wijzen op het volgende;

(In het algemeen is volgens de officiële wetenschappelijke standaards nog niet hard aangetoond dat biologisch voedsel gezonder is dan ‘gewoon’ voedsel.)

Groetjes ben

miriyam1948
**
Berichten in topic: 6
Berichten: 26
Lid geworden op: 14 jun 2012, 09:57

Re: Voeding waar men voorzichtig mee moet zijn

Bericht door miriyam1948 » 25 jun 2012, 10:22

Goed, ieder mens heeft recht op haar of zijn mening.
Het is zeker allang bewezen dat biologisch voedsel goed is in al haar structuren.
Ik ga overigens niet steeds posten als dit al gedaan is.
Ieder zijn mening.
Als mensen overigens dingen posten en daar tijd en energie aan besteden dan
neem ik mee wat van toepassing is en laat overig liggen.
En ik ben dan altijd dankbaar, dit wil ik overigens nog wel kwijt.
Laatst gewijzigd door miriyam1948 op 25 jun 2012, 18:53, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Ben2
*********
Berichten in topic: 5
Berichten: 8336
Lid geworden op: 31 okt 2011, 07:57
Locatie: Rijswijk zh

Re: Voeding waar men voorzichtig mee moet zijn

Bericht door Ben2 » 25 jun 2012, 12:58

miriyam1948 schreef:Goed, ieder mens heeft recht op haar of zijn mening.
Inderdaad.

groetjes ben

miriyam1948
**
Berichten in topic: 6
Berichten: 26
Lid geworden op: 14 jun 2012, 09:57

Re: Voeding waar men voorzichtig mee moet zijn

Bericht door miriyam1948 » 06 jul 2012, 11:27

Tijdens het bewaren kunnen levensmiddelen eigenschappen (geur, kleur, smaak, structuur, etc.) verliezen. Additieven zijn hulpmiddelen die er voor zorgen dat deze eigenschappen bewaard blijven tot het moment van consumptie. E-nummers zijn additieven die door de Europese Unie zijn goedgekeurd om te gebruikten in levensmiddelen. Wanneer blijkt dat het additief ongevaarlijk is en in alle EU landen wordt toegelaten krijgt de stof een E-nummer.

Additieven moeten op het etiket van een voedingsmiddel worden genoemd. Je kunt ze terugvinden bij de ingrediëntenlijst. Eerst staat de groepsnaam genoemd (zoals kleurstoffen of zoetstoffen), gevolgd door het nummer of de specifieke naam. Omdat soms het nummer en soms de naam wordt vermeld is het moeilijk producten met elkaar te vergelijken.

Dagdosis van E-nummers
Voor elk E-nummer is vastgesteld wat je per dag maximaal van die stof mag binnenkrijgen. Dit is gebaseerd op onderzoek met proefdieren. Voor de zekerheid is er een veiligheidsmarge ingebouwd.

De Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) is over het algemeen 100 keer lager dan de hoogste hoeveelheid die bij proefdieren geen schadelijke effecten liet zien. Af en toe de ADI overschrijden levert door die ruime marge dus geen gezondheidsrisico op.

Ook is voorgeschreven in welke productgroepen bepaalde E-nummers mogen worden gebruikt, en ook in welke hoeveelheden. Dat is een extra waarborg dat de ADI's niet worden overschreden.

E-nummers worden in bepaalde categorieën ingedeeld aan de hand van de functie die ze hebben. Sommige E-nummers kunnen echter meerdere functies hebben.

Kleurstoffen
Kleurstoffen zorgen voor de kleur van levensmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan felgekleurde snoepjes, maar ook jam, vruchtenyoghurt en margarine worden vaak gekleurd met kleurstoffen.

Er zijn verschillende soorten kleurstoffen:

natuurlijke kleurstoffen: uit planten, zoals de rode kleur van bieten;
natuur-identieke kleurstoffen: synthetische kleurstoffen worden chemisch gemaakt, maar zijn gelijk aan de natuurlijke kleurstoffen;
synthetische kleurstoffen: synthetische kleurstoffen die niet voorkomen in de natuur
Kleurstoffen worden voornamelijk toegevoegd om levensmiddelen er beter uit te laten zien, verder hebben ze geen functie.

Azo-kleurstoffen

Azo-kleurstoffen zijn veelbesproken synthetische kleurstoffen. Een Engelse studie liet zien dat azo-kleurstoffen, in combinatie met natriumbenzoaat (E211), hyperactiviteit bij kinderen zouden veroorzaken. Daarom moet sinds 2010 op alle producten met azo-kleurstoffen een waarschuwing staan dat het concentratiestoornissen en hyperactiviteit bij kinderen kan veroorzaken. De European Food and Safety Authority (EFSA) - die adviseert over de veiligheid van ons voedsel - acht de kans dat kinderen hyperactief worden door azo-kleurstoffen uiterst klein.

Kleurstoffen hebben de E-nummers E100 tot E180

Conserveermiddelen
Conserveermiddelen zorgen ervoor dat levensmiddelen langer houdbaar worden. Dit doen ze door te zorgen dat schimmels en bacteriën niet goed kunnen groeien of doodgaan. Hierdoor bederft het product minder snel.

De meest gebruikte conserveermiddelen zijn suiker, zout en azijn. Zij zorgen ervoor dat een product zo zoet, zout of zuur wordt, dat bacteriën niet kunnen groeien. Maar ook melkzuur (E270)wordt veel gebruikt als conserveermiddel.

Conserveermiddelen hebben de E-nummers E200 tot E290


Antioxidanten en voedingszuren
Antioxidanten

Bijna alle levensmiddelen reageren met zuurstof uit de lucht. Denk bijvoorbeeld aan een geschilde appel die bruin kleurt als je hem laat staan. Dit reageren van zuurstof met voeding heet oxidatie. Oxidatie kan niet alleen de kleur, maar ook de smaak van producten veranderen. Antioxidanten zorgen er voor dat er geen oxidatie optreedt. Veel gebruikte antioxidanten zijn vitamine C (E300) en vitamine E (E306)

Antioxidanten hebben de E-nummers E300 tot E321

Voedingszuren

Voedingszuren verhogen de zuurgraad van producten of geven een zure smaak. Ze kunnen de werking van antioxidanten en conserveermiddelen versterken en gaan verkleuring tegen. Veel gebruikte voedingszuren zijn melkzuur en citroenzuur.

Voedingszuren hebben de E-nummers E260 tot E300 en E322 tot E586


Emulgatoren, stabilisatoren, verdikkingsmiddelen en geleermiddelen
Emulgatoren

Sommige stoffen zijn niet goed met elkaar te mengen, denk bijvoorbeeld aan water en olie. Emulgatoren zorgen ervoor dat deze stoffen toch met elkaar gemengd kunnen worden. Sommige producten bevatten van nature emulgatoren, zoals melk, boter en sojabonen. Een bekende emulgator is eigeel, maar tegenwoordig wordt vooral lecithine veel gebruikt.

Stabilisatoren

Wanneer je geklopte slagroom laat staan zakt het uit, het verliest zijn luchtige en opgeklopte eigenschappen. Stabilisatoren zorgen ervoor dat de eigenschappen van een product niet verloren. Bijvoorbeeld door te zorgen dat producten niet uit elkaar vallen of gaan schiften. Emulgatoren worden vaak gezien als stabilisatoren.

Verdikkingsmiddelen

Verdikkingsmiddelen zorgen er voor dat producten dikker worden. Vaak gebeurt dit door water aan het product te binden. Koolhydraten, bijvoorbeeld pectine (E440), worden veel gebruikt als verdikkingsmiddel.

Geleermiddelen

Geleermiddelen hebben ongeveer dezelfde werking als verdikkingsmiddelen. Ze vormen een gel waardoor levensmiddelen een vorm krijgen. Denk bijvoorbeeld aan jam of het gebruik van gelatine.

Emulgatoren, stabilisatoren, verdikkingsmiddelen en geleermiddelen hebben de E-nummers E400 tot E495


Zuurteregelaars, antiklontermiddelen en rijsmiddelen
Zuurteregelaars

Wanneer een product te zuur of juist niet zuur genoeg is, is dat meestal gelijk te proeven. Zuurteregelaars zorgen er voor dat deze zuurgraad van een product niet te hoog of te laag wordt. De werking lijkt heel erg op die van voedingszuren, maar zuurteregelaars kunnen de zuurgraat ook verlagen. Een veel gebruikte zuurteregelaar is citroenzuur

Antiklontermiddel

Antiklontermiddelen voorkomen klonten in pakjes poeder voor sauzen of soepen. Ze absorberen water of maken het poeder waterafstotend.

Rijsmiddel

Rijsmiddelen laat het deeg rijzen waardoor het de juiste vorm en structuur krijgt.

Zuurteregelaars, antiklontermiddelen en rijsmiddelen hebben de E-nummers E500-E585


Smaakversterkers
Smaakversterkers halen de smaak van andere stoffen naar de voorgrond. Een bekend voorbeeld is het zout bij het koken van aardappelen of pasta. Zout is een van de meest gebruikte smaakversterkers die er is.

Er zijn ook andere smaakversterkers die de smaak van producten veel beter versterken dan zout. Worden deze gebruikt, dan kan er minder zout worden toegevoegd. Een van de meest gebruikte smaakversterker is mononatriumglutamaat (E621), ook wel bekend als ve-tsin of MSG. Dit is een stof die van nature voorkomt in tomaat en oude kaas.

Smaakversterkers hebben de E-nummers E620-650

Zoetstoffen
Zoet zonder suiker. Zoetstoffen zorgen voor een zoete smaak en in bepaalde combinaties smaken ze bijna hetzelfde als suiker. Zoetstoffen bevatten bijna geen calorieën en leveren dus minder energie dan gewoon suiker, daarom worden ze veel gebruikt in lightproducten. Ook zijn sommige zoetstoffen minder schadelijk voor de tanden.

Zoetstoffen zijn in te delen in twee groepen:

sterk zoete stoffen die tot 1000 keer zoeter zijn dan suiker;
lichtzoete stoffen die minder zoet zijn dan echte suiker.
De meest bekende zoetstof is aspartaam, maar ook sorbitol en xylitol in kauwgom zijn bekend. Sinds november 2011 is er een nieuw zoetstof op de markt stevia (steviolglycosiden, E960)

Zoetstoffen hebben de E-nummers E420, E421, E950 tot E968


Gemodificeerde zetmelen
Gemodificeerd zetmeel heeft vele verschillende functies. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt als verdikkingsmiddel, stabilisator, emulgator of bindmiddel. Zetmeel is een koolhydraat die voorkomt in onder andere aardappelen, rijst, maïs, tarwe en peulvruchten. Door deze producten te bewerken wordt gemodificeerd zetmeel gemaakt.

Gemodificeerd zetmeel hebben de E-nummers E1400-E1451


Kunstmatige Aroma's
De geur van vers brood of rijp fruit en de smaak van een appel of stukje chocola noemen we het aroma. Een compleet aroma is opgebouwd uit verschillende geuren of smaken. Een aroma kan bestaan uit wel 300 verschillende geuren of smaken. Er zijn dan ook erg veel aroma's.

Net als bij kleurstoffen zijn er verschillende soorten aroma's:

natuurlijke aroma's;
natuur identieke aroma's worden in de fabriek gemaakt, maar hebben wel een natuurlijke tegenhanger;
kunstmatige aroma's worden in de fabriek gemaakt, maar hebben geen natuurlijke tegenhanger.
Aroma's vallen niet onder de E-nummers omdat ze volgens de Warenwet geen additieven zijn maar ingrediënten. Op het etiket van een product staat dan ook 'aroma', en wordt dit niet gevolgd door een E-nummer. Kunstmatige aroma's en oplosmiddelen waarin aroma's worden opgelost hebben wel E-nummers.

Kunstmatige aroma's hebben de E-nummers E1505 tot 1520


Diverse
Enkele additieven hebben een andere functie. Zo is er glansmiddel, anti-schuimmiddel en meelverbeteraar. Glansmiddel wordt gebruikt om snoep mooi te laten glimmen. Antischuimmiddel moet er voor zorgen dat er geen schuim ontstaat. Meelverbeteraar wordt soms toegevoegd om een mooie witte kleur te geven.

Verpakkingsgassen

Wanneer op een etiket te lezen valt 'verpakt onder beschermde atmosfeer' dan zijn verpakkingsgassen gebruik bij het inpakken van het product. De zuurstof in de lucht wordt vervangen door andere gassen die minder reageren met het product. Het werkt dus als een soort antioxidant.

Verpakkingsgassen hebben de E-nummers E938 tot E948.



Maar wie zich beter voelt door producten met bepaalde E-nummers te mijden, kan daaruit niet direct concluderen dat die toevoegingen dus de oorzaak waren van eventuele klachten. Die kunnen door veel meer factoren worden veroorzaakt. Is het bijvoorbeeld de zoetstof in cola light die voor maagpijn zorgt, of ligt het aan het koolzuur en de zuren?
In Europees verband zijn alle stoffen die in de voedselindustrie gebruikt mogen worden onderzocht en getest op hun schadelijke bijwerkingen. Wetenschappelijk bewijs om de E-nummers als 'boosdoener' aan te wijzen ontbreekt.


E-nummers: schadelijk of onschuldig?
Toch gaat het te ver om E-nummers als volledig onschuldig en onomstreden te betitelen. Bijvoorbeeld sulfiet en sulfietverbindingen, kunnen ernstige overgevoeligheidsklachten veroorzaken. Ook is er enkele jaren geleden commotie geweest vanwege een Britse studie die liet zien dat een in snoep voorkomend mengsel van kleurstoffen en het conserveermiddel natriumbenzoaat kunnen leiden tot hyperactiviteit bij kinderen.

De Europese voedselautoriteit EFSA tekent aan dat het om een erg klein effect gaat en dat er twijfels zijn bij de manier van meten in het onderzoek, maar het Europees Parlement maakt zich toch zorgen. Vanaf 20 juli 2010 moeten fabrikanten daarom de waarschuwing 'kan de activiteit of oplettendheid van kinderen nadelig beïnvloeden' op het etiket plaatsen als hun product de volgende kleurstoffen bevat:

E102 Tartrazine;
E104 Chinolinegeel;
E110 Zonnegeel;
E122 Carmoisine;
E124 Ponceau 4R;
E129 Allurarood.


Glutamaat
Een andere stof die voor controverse blijft zorgen, is de smaakversterker glutamaat (E620 tot en met E625). Glutamaat zit onder meer in allerlei hartige snacks en soep, en wordt vooral in de Aziatische keuken royaal toegepast. Na het eten van een Chinese maaltijd, of ander voedsel met glutamaat, blijken sommige mensen klachten te ervaren als hoofdpijn, een brandend gevoel of tintelingen. Maar een verband tussen die klachten en zuiver glutamaat is nooit bewezen in (wetenschappelijk) onderzoek.

In de studies waarbij het effect van realistische doses glutamaat werd vergeleken met dat van een nepmiddel, zorgde het nepmiddel even vaak voor klachten. Daarbij komt glutamaat ook via normale voeding in het lichaam: het ontstaat bij de vertering van eiwitten en wel in veel hogere doses dan E-nummers leveren. Glutamaat mijden is mogelijk maar niet makkelijk, omdat deze smaakversterkers in zo veel producten voorkomen.


Nieuwe studies naar E-nummers
Juist omdat E-nummers binnen de EU zo goed gecontroleerd worden, is er geen reden om ze te wantrouwen. Er worden regelmatig nieuwe studies gedaan die kunnen leiden tot het bijstellen van de norm. Dat gebeurde bijvoorbeeld in 2006 met de zoetstof cyclamaat. Dankzij deze regulering beschikken we juist over die informatie.

Wel is het zo dat fabrikanten, vanwege de beeldvorming over E-nummers, proberen het gebruik ervan te verhullen. Soms wordt dan de naam van de stof op het etiket gezet, in plaats van het E-nummer; bijvoorbeeld 'ascorbinezuur' in plaats van E300. Deze manier van aanduiden helpt niet om de onduidelijkheid rond E-nummers te bestrijden.

Cees de Heer, toxicoloog bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zegt over dat 'stapeleffect': 'Op basis van wetenschappelijk onderzoek is bekend dat sommige combinaties van vergelijkbare stoffen mogelijk een risico kunnen zijn. Voor die groepen van stoffen wordt een zogenoemde groeps-ADI gehanteerd, en ook aan die norm moet het gebruik van die stoffen in producten voldoen. Ook in de veiligheidsbeoordeling per E-nummer is een extreme consumptie al meegenomen.'

Risicogroepen
Toch wijst ook het Voedingscentrum op drie risicogroepen: diabetici, mensen met overgewicht en mensen die zeer veel kant-en-klaarproducten en -maaltijden gebruiken. De eerste twee groepen zouden de ADI voor zoetstoffen af en toe kunnen overschrijden, de derde krijgt eventueel te veel smaak- en kleurstoffen binnen.

De Heer acht dit risico redelijk klein. 'Als je door rekening te houden met extreme consumptie van een klein groepje mensen alle risico wilt uitsluiten, zou je producten verbieden die een grote meerderheid helemaal niet zou willen of hoeven missen.'


Basisregel
Volgens Cees de Heer is de basisregel dat 'alles schadelijk is als je er te veel van binnen krijgt. Een krat cola per dag leegdrinken is niet aan te raden, maar een krat mineraalwater per dag ook niet.'

Een andere kanttekening bij E-nummers betreft combinaties van stoffen. Het is mogelijk dat een additief op zichzelf geen ongewenst effect heeft, maar samen met een andere stof wel.

Combinaties van E-nummers
Zo zou het antioxidant E320 in combinatie met vitamine C vrije radicalen opleveren die schade aan de cellen en met name het erfelijk materiaal veroorzaken.Volgens Cees de Heer, toxicoloog bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) worden er 'stappen ondernomen om het gebruik van de combinatie van beide stoffen te beperken. Er wordt nog steeds onderzoek naar gedaan.'

Over natriumbenzoaat, E211 bestaat ook enige controverse. Het wordt als conserveermiddel in zure producten als frisdrankenen sauzen gebruikt. In combinatie met ascorbinezuur (vitamine C) zou het kankerverwekkende benzeen kunnen ontstaan.


Overleg
Volgens De Heer is E211 op zichzelf veilig, maar in combinatie met grote hoeveelheden ascorbinezuur in frisdrank kan onder invloed van bijvoorbeeld temperatuur en licht een kleine hoeveelheid benzeen gevormd worden. En grote hoeveelheden benzeen verhogen inderdaad de kans op kanker.

De Europese Commissie is in overleg met frisdrankfabrikanten om dit probleem te ondervangen.
krijg
je kanker van aspartaam? Onderzoek naar norm aspartaam
Aspartaam en kanker: verschil van mening
Hoewel volgens de gevestigde wetenschappelijke visie aspartaam veilig is, verschijnen er af en toe onderzoeken waarbij schadelijke effecten worden gevonden. Vooral twee studies uit 2005 en 2007 van het Italiaanse Ramazzini-instituut deden veel stof opwaaien. Daarbij werden meer tumoren gevonden bij ratten die veel aspartaam kregen.

Onderzoek naar norm aspartaam
De Europese voedselautoriteit EFSA heeft de studies geëvalueerd om te bezien of de normen voor aspartaam moeten worden bijgesteld. De EFSA stelde onder meer vast dat het Italiaanse onderzoek ernstig verstoord is door ziektes onder de onderzochte ratten. Die hadden bijvoorbeeld veel longinfecties.

De EFSA-wetenschappers stellen dat die waarschijnlijk de oorzaak zijn van de tumoren, en niet het aspartaam.


Aspartaam en kanker: verschil van mening
Maar de Ramazzini-onderzoekers opperen dat het aspartaam voor de kanker zorgt, waarna de verzwakte ratten aan infecties overlijden. Ook op andere punten verschillen de EFSA en het Ramazzini-instituut van mening. Momenteel is de ESFA bezig met het opnieuw bekijken van onderzoek betreffende aspartaam en het eventueel herzien van de aanbevelingen. De verwachting is dat in de zomer van 2012 de EFSA met nieuwe aanbevelingen komt.

bron consumentenbond


Groente en fruit uit Nederland bevatten de minste gifresten in vergelijking met producten uit de rest van de EU en erbuiten. Dat concludeert de Consumentenbond uit de nieuwste cijfers van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA). Producten van buiten de EU overschrijden het vaakst de normen uit de Warenwetregeling Residuen van Bestrijdingsmiddelen.

De bond analyseerde metingen van 2009 en 2010, een periode waarin de nVWA zo’n 8000 groente- en fruitmonsters onderzocht. In de Gezondgids van april is het volledige artikel te lezen.

Streng
De normen voor toegelaten bestrijdingsmiddelen in Nederland zijn zo streng dat overtredingen niet meteen riskant zijn voor de gezondheid. Toch trof de nVWA op de Nederlandse markt de afgelopen twee jaar 35 keer producten aan die een potentieel gezondheidsrisico vormden, waaronder druiven uit India en aardbeien uit Egypte. De nVWA maakt slechts een beperkt deel van de metingen openbaar. De gegevens die publiek zijn, worden bovendien zo gepresenteerd dat consumenten er weinig aan hebben.

Overschrijdingen
Van de groente- en fruitmonsters uit Nederland overschreed slechts 1,2% de wettelijke norm – dat zijn er ongeveer 6 op 500. Bij producten van buiten de EU lag dat anders. India spande de kroon; zo’n 205 op de 500 Indiase producten bevatten te veel bestrijdingsmiddelen. Het gaat vooral vaak mis met pepers, broccoliachtige groenten en erwten (waaronder ook peultjes en sugar snaps vallen). Bloemkool, rode- en witte kool, ijsbergsla en rode bieten daarentegen waren vrijwel vrij van gifresten. Datzelfde gold voor kiwi’s, peren en perziken.

bron consumentenbond

Gebruikersavatar
Ben2
*********
Berichten in topic: 5
Berichten: 8336
Lid geworden op: 31 okt 2011, 07:57
Locatie: Rijswijk zh

Re: Voeding waar men voorzichtig mee moet zijn

Bericht door Ben2 » 06 jul 2012, 19:18

Bonefatius schreef:
Ben2 schreef:Link 1+2+4 werken niet dus in het vervolg wel even controleren of ze nog actief zijn zo weten wij niet bij wel voedsel wij moeten opletten.

groetjes ben
Eet wat je lekker vindt. Dood ga je tóch!
Dat is zeker maar van mij mag het nog even duren.

groetjes ben

miriyam1948
**
Berichten in topic: 6
Berichten: 26
Lid geworden op: 14 jun 2012, 09:57

Re: Voeding waar men voorzichtig mee moet zijn

Bericht door miriyam1948 » 06 jul 2012, 21:40

Ik ben het hier niet mee eens. Maar ik ga hier niets meer posten, in geen enkel geval.
Verder post ik als afscheid nog even deze video. zodat er geen bloed aan mijn handen zal kleven.
Iedereen mag alles verder verwijderen, ik vrees geen mensen maar God.
gr en zegen van Maria.

[youtube][/youtube]

Gebruikersavatar
Ben2
*********
Berichten in topic: 5
Berichten: 8336
Lid geworden op: 31 okt 2011, 07:57
Locatie: Rijswijk zh

Re: Voeding waar men voorzichtig mee moet zijn

Bericht door Ben2 » 07 jul 2012, 07:54

miriyam1948 schreef:Ik ben het hier niet mee eens. Maar ik ga hier niets meer posten, in geen enkel geval.
Je kunt er toch wel tegen dat er mensen zijn die wat nuchtere op bepaalde dingen kijken en niet alles zwart wit te zien.

groetjes ben

Gebruikersavatar
f e r
*********
Berichten in topic: 4
Berichten: 6855
Lid geworden op: 20 okt 2011, 12:48
Locatie: Den Haag

Re: Voeding waar men voorzichtig mee moet zijn

Bericht door f e r » 10 jul 2012, 09:11

Nou dan ga ik beginnen met al die you tube filmjes te verwijderen.
Alles sal regkom

Gebruikersavatar
f e r
*********
Berichten in topic: 4
Berichten: 6855
Lid geworden op: 20 okt 2011, 12:48
Locatie: Den Haag

Re: Voeding waar men voorzichtig mee moet zijn

Bericht door f e r » 10 jul 2012, 09:14

Ik ben blij dat onze lieve Heer iig wel naar je luistert. :angry:
Alles sal regkom

Plaats reactie

Terug naar “Tips”