bigos

Afbeelding
Gebruikersavatar
de belg
Berichten in topic: 1
Berichten: 1203
Lid geworden op: 27 okt 2014, 13:55
Locatie: utrecht

bigos

Bericht door de belg » 10 apr 2018, 13:35

Poolse jachtschotel
1,5 kg zuurkool
2 uien, gesnipperd
2 eetlepels plantaardige olie
200 gr Poolse worst, in plakjes
250 gr runderstoofvlees, in blokjes gesneden
250 gr kalfsvlees, in blokjes gesneden
100 gr spek, in blokjes gesneden
150 ml rode wijn
3 eetlepels tomatenpuree
een halve handvol gedroogde wilde paddenstoelen
een halve handvol gedroogde pruimen
2 laurierbladeren
3 piment zaden
1 eetlepel karwijzaad
1 theelepel marjolein
zout en peper naar smaak

Spoel de zuurkool onder stromend water af.
Knijp het overtollige sap eruit en snijd het fijn.
Leg in een grote pan, bedek met kokend water,
voeg de pruimen, laurier en piment toe.
Laat 50 minuten heel zachtjes koken tot alles zacht is gekookt.
Giet ondertussen kokend water over de droge paddenstoelen in een kleine steelpan, en zet apart.
Verhit de olie en bak de ui glazig. Voeg de worst toe en bak deze bruin.
Breng in een aparte pan 1 liter water aan de kook.
Voeg het rundvlees, kalfsvlees en spek toe.
Kook 20 minuten en giet af.
Laat de paddenstoelen uitlekken en snijd ze in stukjes. Bewaar het water.
Wanneer de zuurkool zacht is,
voeg je de champignons, vlees, en worst met ui toe en meng alles goed.
Laat 20 minuten onbedekt sudderen.
Als er te veel water inzit, giet je dit af.
Giet de rode wijn erbij en laat nog 15 minuten sudderen.
Breng op smaak met marjolein, komijn, zout en peper.
Roer de tomatenpuree erdoor, verwarm de stoofschotel, onder voortdurend roeren.
Als het te droog is, giet je het bewaarde paddenstoelenvocht erbij.
Laat nog 1 uur zachtjes koken als je wilt.
Hoe langer je het kookt, hoe lekkerder het is.
Vergeet niet om af en toe te roeren zodat het niet aan de bodem blijft kleven.
Afbeelding
Afbeelding

sterven is het toetje van het leven

Plaats reactie