moussaka

Afbeelding
Plaats reactie
Gebruikersavatar
de belg
Berichten in topic: 1
Berichten: 1203
Lid geworden op: 27 okt 2014, 13:55
Locatie: utrecht

moussaka

Bericht door de belg » 02 mei 2018, 12:50

4 aubergines, in de lengte in plakken van 1 cm gesneden
zout
950 ml melk
110 gr boter
6 eetlepels bloem
zout, naar smaak
3 eidooiers, losgeklopt
7 eetlepels olijfolie
2 uien, geraspt
3 teentjes knoflook, fijngesneden
500 gr mager rundergehakt
1/2 theelepel pimentpoeder
snufje kaneel
1/2 theelepel suiker
zout en peper naar smaak
400 gr gezeefde tomaten
4 eetlepels versgehakte peterselie
1 eiwit, losgeklopt
120 gr versgeraspte Parmezaanse kaas
Bestrooi de plakken aubergine met zout
en leg ze in een vergiet boven de wasbak of een kom.
Laat de aubergine 30 minuten tot 1 uur staan, zodat de bittere sappen eruit trekken.
Maak ondertussen de bechamelsaus.
Begin door de melk te verwarmen in een pan (niet koken).
Smelt de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
Roer met een garde de bloem erdoor tot een glad mengsel.
Zet het vuur lager en voeg geleidelijk de warme melk toe,
onder voortdurend roeren (met een garde) tot het dikker wordt.
Breng op smaak met zout. Haal van het vuur en laat iets afkoelen,
mix dan de eidooiers door de saus. Zet apart.
Zodra de sappen van de aubergine goed zijn uitgelekt,
spoel je de aubergine af,
knijp uit en dep droog met keukenpapier.
Verhit 3 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan.
Bak de aubergine aan beide kanten tot ze lichtbruin zijn.
Leg de plakken op een bord met keukenpapier.
Verwarm de oven voor op 190°C.
Vet een ovenschaal van 22x23 cm in met olijfolie.
Verhit de resterende 4 eetlepels olie in een grote koekenpan op laag vuur.
Bak hierin de geraspte ui tot deze zacht is, ongeveer 4 minuten.
Voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut.
Zet het vuur hoger en voeg het rundergehakt toe.
Roerbak dit tot het gehakt bruin is, ongeveer 5 minuten.
Voeg de piment, kaneel, suiker, zout, peper en gezeefde tomaten toe.
Breng aan de kook en laat sudderen tot het mengsel droog is
en al het overtollige vocht verdampt is, ongeveer 15-20 minuten.
Roer aan het eind van de kooktijd de peterselie
door het gehaktmengsel en haal van het vuur.
Laat iets afkoelen en meng dan het eiwit erdoor.
Leg een laag aubergine (de helft) op de bodem van de ingevette ovenschaal.
Bedek de aubergine met het gehaktmengsel (alles) en bestrooi met 1/3 van de Parmezaanse kaas.
Bedek met de resterende aubergine
en bestrooi weer met 1/3 van de Parmezaanse kaas.
Schenk de bechamelsaus erover en bestrooi met de resterende kaas.
Bak 45 minuten tot 1 uur in de voorverwarmde oven,
tot de bovenkant goudbruin en stevig is.
Laat 20 minuten op kamertemperatuur staan alvorens aan te snijden en te serveren.

voor mensen die houden van gezond,doe het dan met het onderstaande
De aubergine voorkoken is essentieel,
maar in plaats van frituren/bakken,
kun je de aubergine plakken ook besprenkelen
met olie en op een bakplaat in een oven van 200°C bakken,
draai ze halverwege een keer om.
Je kunt ook half-om-half gehakt gebruiken.

Afbeelding
Afbeelding

sterven is het toetje van het leven

Gebruikersavatar
Truus uit Breda
Berichten in topic: 1
Berichten: 11748
Lid geworden op: 23 okt 2011, 22:18
Locatie: Breda

Re: moussaka

Bericht door Truus uit Breda » 02 mei 2018, 19:46

Ik heb het al eens ergens gegeten maar ik ben er niet zo'n liefhebber van....kan ook zijn dat het anders bereid is hoor icon_thumright
Afbeelding

"Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is"

Plaats reactie