Kip curry yuit de oven

Afbeelding
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Grembel
Berichten in topic: 2
Berichten: 920
Lid geworden op: 19 mei 2018, 10:02

Kip curry yuit de oven

Bericht door Grembel » 31 mei 2018, 12:43

Kipcurry uit de oven

Ingrediënten voor 4 personen:
• 2 tl komijnzaad
• 2 tl korianderzaad
• 2 tl fenegriekzaad
• 1 tl venkelzaad
• 2 tl kurkuma
• 1 ui, fijn gesneden
• 3 tenen knoflook, geperst
• 2 milde groene chilipepers, zaadjes verwijderd en fijn gehakt ( ik gebruikte rode chilipasta uit tube 2 cm)
• 1 bosje koriander, blaadjes eraf geplukt, alleen steeltjes gehakt ( of naar smaak wat blaadjes erbij)
• 3 cm verse gember, geschild & geraspt
• 2 el ghee* of zonnebloemolie
• 4 kippenbouten of 1 kip in stukken, of kip in blokjes
• 1 el madraskerriepoeder*
• 12 kerrieblaadjes*
• 400 gram tomatenblokjes (blik)
• 400 ml kokosmelk
• 250 ml kippenbouillon
Kachumber:
• 3 grote tomaten, kern verwijderd in blokjes
• 1 rode ui, fijn gesneden
• 1 komkommer, in blokjes
• 2 el citroensap
Voor erbij:
• Griekse yoghurt
• Naan
• Basmati rijst
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Als je van de specerijen zaad gebruikt: zet een koekenpan met alle zaadjes en de kurkuma op laag vuur en roer tot ze gaan geuren. Stamp alle specerijen fijn tot poeder.
Doe de ui, knoflook, chilipeper, koriandersteeltjes met een paar blaadjes en gember in een keukenmachine en pureer met de pulsknop fijn.
Verhit de ghee of olie in een keukenpan op hoog vuur.
Bestrooi de kip met zout en peper en bak in 3 á 4 minuten goudbruin. Leg de stukken kip in een braadslee.
Doe het uienmengsel in de koekenpan en bak zachtjes 1 á 2 minuten, laat niet bruin worden.
Roer de specerijen, kerriepoeder en kerrieblaadjes erdoor en bak even mee totdat het gaat geuren.
Voeg de tomatenblokjes en kokosmelk toe en roer door. Voeg tot slot de bouillon toe en breng al roerend aan de kook.
Schenk de saus over de kip in de braadslee. Bak de kip in de oven in circa 1 uur gaar.
Kook oder tussen als je dit wilt de basmatir of pandan rijst (voeg bij rijst wat kaneel, komijn en gemalen steranijs)
Bedruip de kip één- of tweemaal met de saus.
Haal de kippepoten uit de saus en bind de saus met wat aardappel zetmeel, leg de kip weer terug in de saus
Hak intussen voor de kachumber driekwart van de koriander blaadjes fijn en doe ze met de overige ingrediënten in een schaaltje. Breng op smaak met zout en peper.
Strooi de overgebleven koriander blaadjes over de curry en serveer met de kachumber, Griekse yoghurt en naan en rijst als je dit lekker vind. Ook lekker om er Aubergine Pickle bij te eten, verkrijgbaar bij sommige toko's of de groothandel.
Ghee is geklaarde boter met een licht nootachtige smaak. Ghee wordt gebruikt om in te bakken, gerechten af te maken en om Dals een romige touch te geven.
*Madraskerriepoeder, mild of scherp, koop je bij de toko
*Kerrieblaadjes zijn de blaadjes van een kerriestruik. Ze hebben een opvallende pittige citrus smaak. De blaadjes kun je vers of uit de diepvries kopen bij de toko. Mochten ze niet te krijgen zijn dan kun je ook gedroogde blaadjes in warm water laten wellen.

Uiteraard kun je dit ook met stukjes kipdijfilet doen of kipfilet als je niet van kluiven houdt

Bron: Delicious proef de Wereld 5e kookboek (en dan iets aangepast)

Afbeelding

Gebruikersavatar
f e r
Beheerster
Berichten in topic: 1
Berichten: 8294
Lid geworden op: 20 okt 2011, 12:48
Locatie: Den Haag

Re: Kip curry yuit de oven

Bericht door f e r » 02 jun 2018, 12:06

Poehhhhhhhhhh is wel een werk hoor, maar lijkt me heerlijk.
Take care zegt f e r

Gebruikersavatar
Grembel
Berichten in topic: 2
Berichten: 920
Lid geworden op: 19 mei 2018, 10:02

Re: Kip curry yuit de oven

Bericht door Grembel » 02 jun 2018, 13:23

Ja dat was 1 maligne de vijzel. Heb nu een hakkertje op mijn blender, of ik gebruik poeder versie. Maar zo lekker

Plaats reactie