Digitaal fit

Plaats reactie
miriyam235
Berichten in topic: 1

Digitaal fit

Bericht door miriyam235 » 15 okt 2017, 13:50

www.seniorweb.nl/uploadedFiles/Actie_we ... %20Fit.pdf


Digitaal Fit met SeniorWeb

Dossier Digitaal Fit – 10 handige tips
De digitale wereld maakt veel zaken makkelijker én leuker. Of u nu via Skype of Facebook contact hebt met uw familie, online een vakantie boekt of uw bankzaken regelt, of in de trein het laatste nieuws leest op uw tablet of smartphone.

Digitaal Fit noemen we dat bij SeniorWeb: als u zelf de dingen kunt doen die u leuk of belangrijk vindt. In dit dossier hebben we de 10 leukste en handigste tips voor u verzameld, waarmee u direct aan de slag kunt.

Op onze website www.seniorweb.nl/digitaal-fit vindt u nog veel meer tips. Neem rustig even een kijkje, of download het dossier naar uw keuze:

✓ Veiligheid ✓ Eropuit ✓ Vermaak ✓ Sociaal ✓ Hobby ✓ Gemak

Wilt u lid worden van SeniorWeb? Meld u direct aan via www.seniorweb.nl/fit-worden

Veiligheid 1. Een sterk wachtwoord maken
Voor veel internetdiensten hebt u een wachtwoord nodig. Een wachtwoord is een combinatie van cijfers en letters en soms ook leestekens, waarmee op internet uw gegevens worden beveiligd. Het is de ‘sleutel’ tot uw gegevens. Er is nooit een volledige garantie dat uw wachtwoord veilig is, maar er zijn wel een aantal zaken waar u op kunt letten.
Tips voor het maken van wachtwoorden
Gebruik voor elke dienst een ander wachtwoord
Gebruik een combinatie van cijfers, letters (groot en klein) en leestekens
Gebruik een programma als Lastpass als geheugensteuntje om uw wachtwoorden niet te vergeten
Pas uw wachtwoorden regelmatig (eens per maand) aan

2. Mediawijsheid Iedereen wil natuurlijk zo goed mogelijk online beveiligd zijn. Hiervoor kunt u zorgen voor sterke wachtwoorden en gebruikmaken van een goed anti-virusprogramma. Maar werkelijke computerveiligheid begint bij uzelf. Let altijd op de volgende zaken:  Klik niet op een link in een e-mail waarvan u niet zeker weet of u de afzender wel kent.www.seniorweb.nl/digitaal-fit Pagina | 2

 Open niet zomaar een bestand/bijlage als u niet zeker weet om wat voor bestand of bijlage het gaat.  Houd uw software up-to-date.  Beantwoord geen spam of andere e-mails waarvan u de afzender niet kent.  Wees voorzichtig met financiële informatie.  Let op spelfouten tijdens het intypen van een webadres.  Controleer de betrouwbaarheid van de website als u een bestand gaat downloaden.  Klik op de juiste downloadknop.  Klik tijdens het installeren van een programma eventueel vinkjes uit, om te voorkomen dat u tevens ongewenste software installeert.  Gebruik één virusscanner om uw computer te beveiligen tegen virussen.
Lees meer over het thema Veiligheid op www.seniorweb.nl/digitaal-fit/veiligheid ropuit 3. Uw route plannen met de auto of fiets Weet u waar u naartoe gaat, maar weet u nog niet precies hoe u daar moet komen met uw fiets, auto, het openbaar vervoer of lopend? U kunt uw route handig online plannen! Hier zijn verschillende programma’s, websites en apps voor, afhankelijk van het vervoer dat u kiest.
Kiest u voor de auto of fiets, dan kunt u gebruikmaken van Google Maps, ANWB Fietsen of Natuur Routes.
Google Maps is een uitstekend programma om een locatie, restaurant, winkel of adres te zoeken. U navigeert met Google Maps naar uw bestemming en u kunt ook verschillende routes vergelijken. De website en app zijn geschikt voor zowel auto- als fietsroutes. Tegenwoordig is het ook mogelijk om kaarten in Google Maps offline op te slaan, zodat u deze tot uw beschikking hebt als u geen internetverbinding hebt. En met de dienst My Maps kunt u met de kaarten van Google nog veel meer kanten uit. Hiermee kan namelijk een kaart naar wens worden gevuld met bezienswaardigheden, locaties en routes.
Wilt u een mooie fietsroute maken, dan bieden de apps ANWB Fietsen en Natuur Routes uitkomst. ANWB Fietsen bevat 20 fietsroutes en de app van Natuurmonumenten (Natuur Routes) bevat meer dan 200 routes.
Bent u onderweg met de auto en wilt u op hoogte blijven van de flitsers en files? Dan kunt u gebruikmaken van de gratis apps Flitsmeister en RouteRadar. En om een parkeerplaats te zoeken is er bijvoorbeeld de app Parkopedia.
Lees meer over het thema Erop uit op www.seniorweb.nl/digitaal-fit/er-op-uit ermaak 4. Nieuws lezen Landelijk Wie geïnteresseerd is in het laatste nieuws keek vroeger voornamelijk het journaal of las de krant. Tegenwoordig kunnen we via internet continu op de hoogte blijven van actualiteiten. Alle kranten en journaals van weleer zijn ook online vertegenwoordigd, zoals bijvoorbeeld Telegraaf.nl, Volkskrant.nl en nos.nl. De meeste online berichten van de kranten zijn vrij toegankelijk. Om uitgebreidere berichten te kunnen lezen moet u soms een abonnement afsluiten. Naast de digitale versies van de bekende media zijn er ook nieuwswebsites die alleen op het internet te vinden zijn. Het bekendste en grootste voorbeeld is Nu.nl met 2,5 miljoen dagelijkse bezoekers. Naast het nieuws dat aangeleverd wordt door grote persbureaus zoals ANP en Novum, heeft Nu.nl ook eigen redacteuren die schrijven over actualiteiten of de laatste trends.www.seniorweb.nl/digitaal-fit Pagina | 3

Regionaal Naast landelijk nieuws kunt u via internet ook op de hoogte blijven van gebeurtenissen uit de regio. Uiteraard hebben alle regionale omroepen een website. Daarnaast is er de site Dichtbij.nl: een website met nieuws geschreven door redacteuren uit uw woonplaats. Op de site vult u uw plaats of postcode in, waarna u divers nieuws uit de omgeving ziet. Het is ook mogelijk om zelf berichten te plaatsen op Dichtbij.nl. Weekkrant.nl is de website van de huis-aan-huiskranten van uitgeverij Wegener. Ook hier vult u uw regio in om berichtjes uit de buurt te lezen. De huis-aan-huiskranten zelf staan ook online. Speciaal voor senioren biedt ouderenjournaal.nl interessant en regionaal nieuws. Tot slot beschikt Nu.nl ook over regionaal nieuws.
Lees meer over het thema Vermaak op www.seniorweb.nl/digitaal-fit/vermaak ociaal 5. Sociale media Sociale media is een verzamelnaam van websites waar de gebruikers zelf voor de inhoud zorgen. Belangrijkste kenmerken zijn de interactie en de dialoog tussen gebruikers onderling. Via sociale media delen gebruikers verhalen, kennis en ervaringen door eigen berichten te publiceren of door te reageren op anderen. Facebook is een bekend sociaal medium, maar ook fora of websites met de mogelijkheid om te reageren op artikelen worden tot sociale media gerekend. 6. Facebook De populariteit van Facebook is enorm. Het sociale netwerk heeft wereldwijd al ruim meer dan een miljard gebruikers. Om gebruik te maken van Facebook maakt u een account en een persoonlijk profiel aan. Vervolgens stuurt u vriendschapsverzoeken naar bekenden. U kunt zelf ook vriendschapsverzoeken ontvangen. Op uw profielpagina kunt u berichten, foto’s en video’s plaatsen. Uw Facebook-vrienden krijgen al deze berichten te zien en u ziet in een overzicht ook de berichten van uw vrienden. Zo blijft u op de hoogte van gebeurtenissen in het leven van uw vrienden en familie. Het is ook mogelijk om privéberichten te sturen naar uw vriendenlijst.
Lees meer over het thema Sociaal op www.seniorweb.nl/digitaal-fit/sociaal obby 7. Lezen Boeken zijn tegenwoordig ook in digitale vorm verkrijgbaar: zogenaamde e-boeken. Dat zijn digitale bestanden waarin de complete inhoud van het boek is opgeslagen. Om een e-boek te lezen hebt u een leesapparaat nodig. Dat kan een computer of laptop zijn, maar een tablet of e-reader zijn hiervoor geschikter. Deze apparaten zijn licht en u kunt ze gemakkelijk overal mee naartoe nemen en in uw hand houden als een boek.
Een e-reader is speciaal ontwikkeld voor het lezen van e-boeken, terwijl een tablet ook andere functies heeft. Voor de prettigste leeservaring is een e-reader het meest geschikt. Bent u niet zo'n boekenwurm en leest u af en toe eens een e-boek? In dat geval is een mooie tablet het overwegen waard, zodat u het apparaat ook voor andere zaken kunt gebruiken. Meer over de aanschaf van een apparaat om e-boeken mee te lezen leest u in de aankoophulp van de e-reader en in de aankoophulp van de tablet op seniorweb.nl. 8. Programma’s om foto’s mee te bewerken Voor het bewerken van foto’s die u met uw tablet, digitale camera of smartphone hebt gemaakt zijn er diverse programma’s die u kunt gebruiken. Onderstaande programma’s zijn handig en ook nog eens gratis!
- Google Foto’s: met Google Foto’s beheert u uw fotoverzameling op de tablet, smartphone en computer. Daarnaast kunt u een paar basisbewerkingen uitvoeren. Wilt u op uw Androidwww.seniorweb.nl/digitaal-fit Pagina | 4

apparaat leren werken met de app Google Foto’s, dan kunt u als lid van SeniorWeb een online cursus volgen over deze app. - App Foto’s Windows 10: met de app Foto’s in Windows 10 kunt u uw fotoverzameling beheren. Daarnaast kunt u ook een groot aantal fotobewerkingen met het programma uitvoeren. Tot de mogelijkheden behoren het bijsnijden en bewerken van uw foto en het toepassen van een filter. SeniorWeb biedt op de website een online cursus aan voor leden om het werken met de app Foto’s onder de knie te krijgen. - Irfanview: het fotobewerkingsprogramma Irfanview kunt u gratis installeren op uw computer. Het programma is te gebruiken voor standaard aanpassingen en verbeteringen, zoals het draaien, bijsnijden en verkleinen van uw foto’s.
Lees meer over het thema Hobby op www.seniorweb.nl/digitaal-fit/hobby emak 9. Internetbankieren Internetbankieren is het online regelen van bankzaken. Hierbij kunt u denken aan het bekijken van het saldo van een rekening, het overmaken van geld of het aanvragen van een nieuwe pinpas. Om te kunnen internetbankieren vraagt u dit eerst aan bij uw bank. Zodra u dat hebt gedaan krijgt u (afhankelijk van uw bank) de benodigde apparatuur om te kunnen internetbankieren. Zo hebt u bij de Rabobank bijvoorbeeld een RaboScanner nodig om te kunnen inloggen. Bij ING ontvangt u een TANcode op uw mobiele telefoon die u gebruikt om in te loggen.
Is het veilig? Met ingang van 1 januari 2014 gelden er nieuwe veiligheidsregels voor internetbankieren. De veiligheidsregels zijn opgesteld door de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) in samenwerking met de Consumentenbond. Ze gelden voor particuliere klanten van alle Nederlandse banken. Wie zich aan deze regels houdt, maar toch schade lijdt, kan erop rekenen de schade vergoed te krijgen.
De vijf randvoorwaarden zijn:
1. Houd uw beveiligingscodes geheim. 2. Zorg ervoor dat uw bankpas nooit door een ander gebruikt wordt. 3. Zorg voor een goede beveiliging van de apparatuur die u gebruikt voor uw bankzaken. 4. Controleer uw bankrekening. 5. Meld incidenten direct aan de bank en volg aanwijzingen van de bank op.
Een aantal punten om alert op te zijn wanneer u gaat internetbankieren (deze aandachtspunten gelden ook voor het gebruik van internet in het algemeen):
 Zorg dat u de laatste updates van uw besturingssysteem hebt geïnstalleerd.  Installeer één antivirusprogramma en zorg dat u altijd de laatste versie hebt geïnstalleerd.  Installeer de laatste updates van software.  Zorg ervoor dat uw draadloze netwerk (wifi) goed beveiligd is.  Maak alleen verbinding met vertrouwde wifi-netwerken. Maakt u gebruik van een openbare wifi-verbinding? Ga dan niet aan de slag met persoonlijk en/of financiële zaken.  Open geen e-mails die u niet vertrouwt. Let op: Banken sturen nooit een e-mail waarin ze vragen om persoonlijke gegevens of om in te loggen!  Controleer of het webadres van de bank is beveiligd met https:// en een slotje in de adresbalk. 10. DigiD – wat is het? Een DigiD is een elektronische handtekening die u gebruikt voor alle digitale overheidsdiensten, zoals het maken van een afspraak op de website van de gemeente, uw digitale Belastingaangifte en het aanvragen van producten en diensten bij de landelijke overheid. Met uw DigiD bewijst u de persoon te zijn die u aangeeft te zijn.www.seniorweb.nl/digitaal-fit Pagina | 5

Een DigiD bestaat uit een gebruikersnaam en een wachtwoord. U mag de gebruikersnaam en het wachtwoord zelf bedenken. Let op!: Geef uw DigiD nooit aan anderen, omdat uw DigiD toegang geeft tot persoonlijke en vertrouwelijke gegevens. Geef uw DigiD ook niet aan personen of organisaties die u helpen, zoals iemand die uw belastingaangifte verzorgt. Wilt u bijvoorbeeld uw belastingaangifte door iemand anders laten doen, dan kunt u die persoon hiervoor machtigen. Hij/zij heeft uw inloggegevens dan niet nodig.
Lees meer over het thema veiligheid op www.seniorweb.nl/digitaal-fit/gemak

Digitaal Fit met SeniorWeb
De digitale wereld maakt veel zaken leuker en makkelijker. SeniorWeb helpt u onder andere verder met stap-voor-stapuitleg in ons tijdschrift Enter en met Online Cursussen over populaire onderwerpen. Hebt u een vraag of komt u er even niet uit? Dan helpen de deskundige vrijwilligers van PCHulp u graag. Ze komen zelfs bij u thuis.

SeniorWeb lidmaatschap Hebt u interesse in het lidmaatschap van SeniorWeb? Bekijk de actuele actie op www.seniorweb.nl/lid-worden of bel 030 - 276 99 65. Wilt u liever eerst vrijblijvend kennismaken? Vraag dan een gratis exemplaar van Enter aan, het computertijdschrift dat SeniorWeb-leden vier keer per jaar ontvangen. Ga naar www.seniorweb.nl/gratisenter.

Naast het Dossier Digitaal Fit, hebben wij nog 6 dossiers voor u opgesteld, vol handige en relevante tips en artikelen.
Laatst gewijzigd door miriyam235 op 16 okt 2017, 12:06, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Ben2
Berichten in topic: 1
Berichten: 9158
Lid geworden op: 31 okt 2011, 07:57
Locatie: Rijswijk zh

Re: Digitaal fit

Bericht door Ben2 » 15 okt 2017, 18:26

Een grote reclame om lid te worden, of men daar fit van wordt is nog maar de vraag.

groetjes ben

Gebruikersavatar
f e r
Beheerster
Berichten in topic: 1
Berichten: 7813
Lid geworden op: 20 okt 2011, 12:48
Locatie: Den Haag

Re: Digitaal fit

Bericht door f e r » 15 okt 2017, 20:02

Daar begin ik echt niet aan :icon_salut:
Alles sal regkom

Plaats reactie