Wat betekenen de nieuwe pensioenregels voor u?

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Ben2
Berichten: 13130
Lid geworden op: 31 okt 2011, 07:57
Locatie: Rijswijk zh

Wat betekenen de nieuwe pensioenregels voor u?

Bericht door Ben2 » 18 okt 2014, 07:22

Wat betekenen de nieuwe pensioenregels voor u?


De Tweede Kamer heeft ingestemd met nieuwe pensioenregels voor pensioenfondsen. Als ook de Eerste Kamer met het voorstel akkoord gaat, gaan de nieuwe regels vanaf 1-1-2015 gelden. De wijzigingen moeten zorgen voor stabielere pensioenen en pensioenpremies en een eerlijkere verdeling van de kosten en baten over de generaties. Maar wat gaat dit concreet betekenen voor u?

Samengevat
Uw pensioen wordt stabieler:
De kans dat uw (opgebouwde) pensioen plotseling en fors wordt verlaagd, wordt kleiner.
Indexatie wordt lastiger:
Door de nieuwe regels kunnen we de pensioenen minder laten meegroeien met de lonen. Ook het inhalen van gemiste indexaties wordt lastiger.
Waardeoverdracht wordt makkelijker:
U kunt makkelijker van pensioenfonds wisselen.

Uw pensioen wordt stabieler
De nieuwe pensioenregels zorgen voor meer stabiliteit. Wanneer het tijdelijk slechter gaat op de financiële markten, heeft dat niet direct gevolgen voor uw pensioen. Pas wanneer de financiële situatie van een pensioenfonds 5 jaar onvoldoende is (dekkingsgraad lager dan 104,2%), moet een pensioenfonds overgaan tot het verlagen van de pensioenen. Deze verlaging mag dan over maximaal 10 jaar worden gespreid. De kans dat wij uw (opgebouwde) pensioen plotseling en fors moeten verlagen, wordt dus kleiner.

Indexatie wordt lastiger
De nieuwe regels maken het lastiger om de pensioenen mee te laten groeien met de lonen, zelfs als onze financiële situatie verbetert. Ook het inhalen van gemiste indexaties wordt lastiger. Lees meer over de nieuwe indexatieregels.

Ook zonder de nieuwe regels was de verwachting al dat we de komende jaren uw (opgebouwde) pensioen niet volledig kunnen laten meegroeien met de lonen. Maar de nieuwe regels maken indexatie nog lastiger. Wij schatten in dat dit op termijn (over een periode van 15 jaar) een negatief effect op de pensioenen heeft van ruim 3%. Voor een gemiddeld ABP-pensioen van € 700 netto per maand betekent dat enkele tientjes minder per maand.

Waardeoverdracht wordt makkelijker
Het wordt makkelijker het pensioen mee te nemen naar een ander pensioenfonds. Met de nieuwe regels wordt het altijd mogelijk om uw pensioenkapitaal over te dragen aan een ander pensioenfonds. Nu is het nog zo dat iemand die van baan (en daarmee pensioenfonds) verandert, binnen zes maanden waardeoverdracht moet aanvragen.

Datum: 17-10-2014

groetjes ben

Plaats reactie

Terug naar “Pensioenen/Uitkeringen/Fiscaal/Consumentenwijzer”